Via de foodblog voedzaamensnel.nl mag ik meedoen aan Dirk besparen challenge.
Als eerste opdracht de uitdaging op een warme maaltijd te maken van max. 2,50 per persoon met de verse groenten van supermarkt Dirk.
Stamppot met wintergroenten
Nu het weer ineens is omgeslagen maakt een winterse stamppot mij helemaal blij. De keuze voor hutspot, of stamppot peen ui, was al vrij snel gemaakt.
Toch eet ik niet zo vaak aardappels en wil ik er een echt groente gerecht van maken. Knolselderij is ook heerlijk winters, heeft een lekkere smaak en is bovendien erg voedzaam.
En dan nog vlees erbij. De folder met de aanbiedingen even verder doorbladeren en het vlees was al snel bepaald. Ik wil een andere draai geven aan het recept door te kiezen voor tartaar. Daar geef ik met sambal en knoflook een pittige twist aan.
Budget koken voor max. 2,50 per persoon
Je houdt van de smaakmakers (sambal, knoflook en bouillon) ruim voldoende over om meerdere gerechten te kruiden. Ook de boter kun je nog voor diverse recepten gebruiken.
Daarom heb ik mijn berekening gebaseerd op de daadwerkelijke gebruikte producten. Al met al is dit gerecht dan slechts 7,56 euro voor vier personen, wat neerkomt om 1,89 euro per persoon. Een perfecte maaltijd om de hele avond van vol te zitten.
Schil de knolselderij en snijd deze in gelijke stukken.
Schraap de winterpeen schoon en snijd deze in stukken van ca. 0,5 cm.
Pel de uien en snijd deze in halve ringen.
Neem een grote pan en doe de knolselderij, winterpeen en de helft van de uien er in. Voeg hier voldoende water aan toe.
Kook de groente in ca. 20 minuten gaar.
Pel ondertussen de knoflook en snijdt deze fijn.
Doe de tartaar in een kom en voeg de knoflook en sambal hier aan toe. Breng verder op smaak met peper en een klein beetje zout.
Zet halverwege de kooktijd van de groenten een pan op het vuur en smelt hierin de roomboter. Voeg de andere helft van de uien toe en bak deze.
Doe de balletjes erbij en bak heel kort mee.
Voeg vervolgens 200ml runderbouillon toe. Je kunt eventueel ook nog een beetje sambal toevoegen als je het nog pittiger wilt maken.
Doe de deksel op de pan en zet het vuur lager.
Giet het kookvocht af en stamp de groenten fijn. Voeg hier een beetje bouillon van de balletjes aan toe en breng verder op smaak met peper en zout.
Serveer de stamppot samen met de balletjes, gebakken ui en een schepje bouillon.
Ingrediënten
Bereiding
Schil de knolselderij en snijd deze in gelijke stukken.
Schraap de winterpeen schoon en snijd deze in stukken van ca. 0,5 cm.
Pel de uien en snijd deze in halve ringen.
Neem een grote pan en doe de knolselderij, winterpeen en de helft van de uien er in. Voeg hier voldoende water aan toe.
Kook de groente in ca. 20 minuten gaar.
Pel ondertussen de knoflook en snijdt deze fijn.
Doe de tartaar in een kom en voeg de knoflook en sambal hier aan toe. Breng verder op smaak met peper en een klein beetje zout.
Zet halverwege de kooktijd van de groenten een pan op het vuur en smelt hierin de roomboter. Voeg de andere helft van de uien toe en bak deze.
Doe de balletjes erbij en bak heel kort mee.
Voeg vervolgens 200ml runderbouillon toe. Je kunt eventueel ook nog een beetje sambal toevoegen als je het nog pittiger wilt maken.
Doe de deksel op de pan en zet het vuur lager.
Giet het kookvocht af en stamp de groenten fijn. Voeg hier een beetje bouillon van de balletjes aan toe en breng verder op smaak met peper en zout.
Serveer de stamppot samen met de balletjes, gebakken ui en een schepje bouillon.
No Comments