album reviews, muziek

Low Roar – Once in a long, long while

Low Roar is het project achter singer-songwriter Ryan Karazija. In 2010 vertrekt Ryan Karazija vanuit De Verenigde Staten naar IJsland. Hier brengt hij zijn eerste zelfgetitelde album (“the one with the deer”) uit in 2011 en het daaropvolgende album 0, in 2014. Met de laatstgenoemde plaat weet hij een veel groter publiek te bereiken, omdat er twee tracks zijn gebruikt in trailers van video game Death Stranding van game-ontwikkelaar Hideo Kojima.

Het derde album Once in a long, long while is gebaseerd op de diverse recente ervaringen van Karazija. Zijn huwelijk strandde en na zijn tour besloot hij te gaan reizen. Tijdens deze reis werkt hij aan nieuw materiaal, waarbij hij samenwerkt met producer/mixer Andrew Scheps (Adele, Red Hot Chili Peppers) en Mike Lindsay (Tunng).

Het levert een emotionele en oprechte voordracht op, wellicht nog meer dan voorgaande albums. De mix van verdriet en ontdekking maakt dit een gevarieerd album. Karazija heeft de negatieve elementen weten om te zetten in een uniek en krachtig en meeslepend verhaal vol van hoop. Wie denkt dat er up-tempo songs zijn, komt bedrogen uit. De tracks zijn rustig en adembenemend. Ook de bekende lang klinkende elektronische elementen zijn weer duidelijk aanwezig.

Elk nummer heeft zijn unieke kenmerken. De eerste track Don’t Be So Serious start eenvoudig, maar heeft een catchy refrein. De melodie kan je vanaf het begin direct neuriën. Bones is de eerste single van het album, een duet met de IJslandse zangeres Jófríður Ákadóttir. In Without You beschrijft Karazija het leven na zijn scheiding als volgt “And now I’m trying to keep these bones inside my skin”. Gosia is daarentegen weer heel minimalistisch en intiem.

Het album onderscheidt zich door de atmosferische, melodieuze en instrumentale partijen met de dromerige en meeslepende stem van Ryan Karazija. Once in a long, long while is puur en laat je wegdromen.

Tracklist
1. Don’t Be So Serious
2. Bones (met Jófríður Ákadóttir)
3. St. Eriksplan
4. Give Me an Answer
5. Waiting (10 Years)
6. Without You
7. Gosia
8. Once in a Long, Long While…
9. Crawl Back
10. Poznań
11. Miserably
12. 13

Label
Nevado Music, 2017

Links
Website Low Roar
Low Roar Facebook

Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply