Avatarium - Hurricane and Halos
album reviews, muziek

Avatarium – Hurricanes And Halos

De Zweedse formatie Avatarium, een project van Leif Edling (Candlemass), bracht in 2013 het gelijknamige debuutalbum uit. De sound werd mede bepaald door gitarist/producer Marcus Jidell en zangeres Jennie-Ann Smith. Met het tweede album The Girl With The Raven Mask wist de band de sound te perfectioneren.
Nu is daar het derde album Hurricanes and Halos. Inmiddels heeft Leif Edling zich wegens gezondheidsredenen teruggetrokken. Hij blijft wel op de achtergrond beschikbaar als mentor en daarnaast heeft hij heeft hij zes van de acht tracks geschreven.

Vanaf de opener Into The Fire/Into The Storm is het al duidelijk. De band laat een buitengewone mix van psychedelische seventies en blues rock horen.

The Starless Sleep, de eerste single van het album, is een gelaagd uptempo nummer inclusief akoestische gitaar en tamboerijn, met een prachtige gitaarsolo van Jidell.

Dan weer afwisseling met Road To Jerusalem, waarbij de band experimenteert met een andere sound. Je wordt meegesleept in een psychedelische trip.
Medusa Child is een negen minuten durend pareltje vol contrast en opvallende muzikale wendingen. De luisteraar wordt verrast met de vele tempowisselingen van het Zweedse collectief. Een heerlijk contrast met kinderkoor.

De daaropvolgende tracks evenaren Medusa Child niet, maar zijn nog steeds van hoogstaand niveau. The Sky at The Bottom of The Sea laat je het voorgaande kinderkoor weer vergeten met hardrock vibes uit de jaren ’70 van de vorige eeuw. When Breath Turns To Air, een jazzy ballad, is een ode aan Jidell’s overleden vader. Een rustig moment op het album voordat het zwaardere werk met A Kiss (From The End of The World) aan bod komt.

De doom heeft plaatsgemaakt voor blues rock en psychedelische seventies met het unieke rauw gitaarspel van Marcus Jidell en de overtuigende bluesstem van Jennie-Ann Smith. Haar stem is veelzijdig en uitzonderlijk te noemen in het hedendaagse aanbod van muziek.
Ook organist Rickard Nilsson weet een goede indruk achter te laten en complimenteert de sound van de band.

Hurricanes And Halos is een prachtige opvolger van The Girl with the Raven Mask, vol muzikaal avontuur. De gelaagde composities en de diversiteit zorgen ervoor dat je het album op repeat zet, om steeds nieuwe elementen te horen.

Tracklist
1. Into The Fire/Into The Storm
2. The Starless Sleep
3. Road To Jerusalem
4. Medusa Child
5. The Sky at The Bottom of The Sea
6. When Breath Turns To Air
7. A Kiss (From The End of The World)
8. Hurricanes and Halos

Label
Nuclear Blast Records, 2017

Line-up
• Jennie-Ann Smith – Zang
• Marcus Jidell – Gitaar
• Lars Sköld – Drums
• Mats Rydström – Bas
• Rickard Nilsson – Orgel

Links
Website Avatarium
Avatarium Facebook

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply