Jam gemaakt van fruit is heerlijk op z’n tijd. Helaas vind je in de winkel vele potjes jam met toegevoegde suikers. Eigenlijk zonde, want de oorspronkelijke smaak van het fruit valt daarmee helemaal weg. Daarom wilde ik nu een basisrecept delen voor chia jam.
Homemade suikervrije chia jam
Ik houd ervan om dingen zelf na te maken. Zo weet je wat de ingrediënten zijn en kun je de ingrediëntenlijst basic houden, zonder alle onnodige toevoegingen. Daarnaast ben ik dan ook weer lekker in mijn element wanneer ik op mijn gemak kan experimenteren.
Zo ook deze eenvoudige jam van slechts twee ingrediënten. Oké, in de praktijk zullen sommigen een derde ingrediënt erbij willen hebben om het zoeter te maken. Maar suiker of een andere zoetstof kun je uiteraard geheel naar eigen smaak toevoegen.
De chia zaadjes fungeren hier als verdikkingsmiddel, want ze kunnen vloeistof absorberen. Daarnaast geven ze het gewenste jelly achtige effect, wat perfect is voor het maken van een jam.
Recept voor koolhydraatarme jam
Wie zegt dat je geen jam meer kunt eten wanneer je minder koolhydraten eet? Chia jam is ideaal binnen een koolhydraatbeperkt of koolhydraatarme leefstijl. Maak wel gebruik van rood fruit zoals blauwe bessen, frambozen of aardbeien. En voeg uiteraard geen of weinig zoetstof toe.
Smeer het op een (koolhydraatarme) boterham of cracker. Voeg het toe aan yoghurt, kwark of havermoutpap. Chia jam is ook erg lekker op wafels en pannenkoeken.
Laat het fruit ontdooien op het aanrecht in een schaaltje. Ben je ongeduldig dan kun je het even in een magnetron of pannetje opwarmen.
Prak het fruit vervolgens met een vork tot een moes.
Voeg hier nu de chiazaad en eventueel de extra zoetstof en roer het geheel goed door.
Je kunt de jam direct eten, maar na 2-3 uur in de koelkast heeft de jam de juiste dikte.
Ingrediënten
Bereiding
Laat het fruit ontdooien op het aanrecht in een schaaltje. Ben je ongeduldig dan kun je het even in een magnetron of pannetje opwarmen.
Prak het fruit vervolgens met een vork tot een moes.
Voeg hier nu de chiazaad en eventueel de extra zoetstof en roer het geheel goed door.
Je kunt de jam direct eten, maar na 2-3 uur in de koelkast heeft de jam de juiste dikte.
Uiteraard kun je jouw creativiteit de vrije loop geven door te experimenteren met smaken. De chia jam kun je ongeveer een week bewaren in een schone afgesloten weckpot in de koelkast.
No Comments